- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Recept na vynikajúce domáce lasagne
Recept na vynikajúce domáce lasagne
Objavte tajomstvo dokonalých lasagní, ktoré si zamiluje celá rodina! V tomto článku vám prinášame overený recept s krok za krokom prípravou, vylepšený o tipy pre ešte lahodnejšie lasagne. Či už ste kuchársky začiatočník alebo skúsený kulinár, tento sprievodca vám pomôže pripraviť dokonalé lasagne, ktoré očaria každého gurmána.
Na cesto potrebujeme:
- 200 g hladkej múky
- 2 veľké vajcia
- štipka soli
Pre náplň:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa (nadrobno nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g strúhaného paradajkového pyré
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného bazalka
- soľ a korenie podľa chuti
Pre bešamelovú omáčku:
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- štipka soli
- štipka muškátového orieška
Pre nasypané vrstvy:
- 200 g strúhaného parmezánu
- 200 g strúhaného mozzarelly
- čerstvý bazalka na ozdobenie
Postup prípravy:
Príprava cesta:
Múku preosejeme na pracovnú plochu a vytvoríme v nej jamku. Do jamky rozklepneme vajcia a pridáme štipku soli. Postupne začneme spájať okraje jamky s múkou, kým nezískame pevné cesto.
Cesto miesime asi 10 minút, kým nie je hladké a pružné. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odpočívať približne 30 minút.
Príprava náplne:
Na panvici orestujeme cibuľu a cesnak na oleji. Pridáme mleté hovädzie mäso a vyprážame, kým nie je mäso krásne hnedé. Pridáme paradajkové pyré, pretlak, oregano, bazalku, soľ a korenie. Varíme na miernom ohni asi 20 minút.
Príprava bešamelovej omáčky:
Vo veľkom hrnci rozpustíme maslo. Pridáme hladkú múku a miešame, kým nevznikne jemná pastovitá zmes. Postupne pridávame mlieko za stáleho miešania, kým nezískame hladkú omáčku.
Osolíme, pridáme muškátový oriešok a varíme na miernom ohni asi 10 minút, kým omáčka nezhustne.
Zostavenie lasagní:
Rozvaľkáme cesto na tenké pláty.
Na dno pekáča rozotrieme trochu bešamelovej omáčky, položíme plátok cesta, nanesieme vrstvu mletého mäsa, bešamelu a posypeme strúhaným parmezánom a mozzarellou. Postup opakujeme, kým nedosiahneme požadovanú výšku. Poslednú vrstvu zakončíme bešamelovou omáčkou a na vrchol posypeme strúhaným parmezánom.
Pečenie:
Lasagne pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 30-40 minút, kým nezíska zlatistú farbu.
Servírovanie:
Po vybratí z rúry necháme chvíľu oddýchnuť. Posypeme čerstvou bazalkou a podávame.