- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Rebarborová vláčna bábovka s jahodami
Rebarborová vláčna bábovka s jahodami
Neurobte chybu a za žiadnych okolností nezostávajte s touto bábovkou sami v jednej miestnosti bez svedkov! Zamatové smotanové cesto, voňavé jahody a svieže rebarbora sú totiž pekelne dobrá kombinácia. Vďaka šľahačke je navyše bábovka nádherne vláčna aj štvrtý deň a mandľovú arómu túto dokonalosť už len krásne podčiarkne.
Ingrediencie pre:
1 bábovku
Na cesto
1/2 kocky masla
1/2 hrnčeka hnedého cukru
4 ks vajcia
1 téglik smotany na šľahanie
1 lyžička mandľovej arómy
2 hrnčeky hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 štipka soli
2 hrnčeky rebarbory
1 hrnček čerstvých jahôd
Na polevu (môžete vynechať)
4 ks čerstvých jahôd
2 lyžice smotany na šľahanie
6 lyžíc cukru múčka
Postup
01.
Rebarboru (asi 270 g) olúpte a pokrájajte na tenké plátky. Jahody umyte a tiež nakrájajte. Z múky odoberte asi 2 lyžice a kúsky s nimi premiešajte, v ceste potom neklesnú všetky ku dnu.
02.
Zmäknuté maslo ušľahajte s cukrom, soľou, mandľovým alebo vanilkovým extraktom a postupne pridajte vajcia, smotanu (ak chystáte aj polevu, 2 lyžice si nechajte na ňu) a múku s kypriacim práškom. Vmiešajte ovocie a vlejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy.
03.
Pečte pri 180 °C skoro hodinu alebo až je špajľa zapichnutá do cesta po vytiahnutí suchá. Keby bábovka príliš tmavla, prikryte ju papierom na pečenie. Nechajte 10 minút vychladnúť vo forme a vyklopte.
04.
Pekne zrelú jahodu rozmixujte alebo roztlačte s odloženou smotanou a práškovým cukrom (presné množstvo záleží na veľkosti jahody) a vychladnutú bábovku s ňou prelejte.
Zdroj: www.prozeny.cz