Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Po konzumácii týchto potravín sa vám výrazné zhorší pleť

reklama:
Po konzumácii týchto potravín sa vám výrazné zhorší pleť
Po konzumácii týchto potravín sa vám výrazné zhorší pleť Foto: www.freepik.com

Trpíte na problémy s pleťou? Potom zmeňte aj jedálniček. Jedine tak zatočíte s vyrážkami, vyrážkami či atopickým ekzémom. Nie je totiž žiadnou novinkou, že strava ovplyvňuje naše zdravie. To, čo konzumujeme, môže našej pleti pomáhať, alebo naopak škodiť.

Pokiaľ vás trápi vzhľad vašej pokožky aj napriek tomu, že dôsledne dbáte na hygienu, používate len kvalitnú kozmetiku, potom môže byť vinníkom nepeknej pleti váš jedálniček. Pozrime sa na potraviny, ktoré môžu škodiť vašej pokožke. A niektoré naopak pokožke neškodia, aj keď sa to o nich roky traduje.

Mliečne produkty spôsobujú akné

Rôzne štúdie prinášajú rôzne výsledky. Existujú však dôkazy, že zvýšená konzumácia mliečnych výrobkov môže vyvolať akné.

Niektoré potraviny spôsobujú akné

Lekári zatiaľ nevedia presne, prečo to tak je, ale na základe súčasnej pracovnej hypotézy sú na vine hormóny obsiahnuté v mlieku. Skúste teda obmedziť mliečne produkty a uvidíte, ako vaša pleť zareaguje.

Po čokoláde budete mať vyrážky

Každý z nás je trochu iný. Ak máte pocit, že u vás čokoláda vyvoláva akné, potom sa jej vyhnite. Neexistuje však žiadny dôkaz o tom, že by čokoláda mala na akné vplyv. Horká čokoláda je navyše plná antioxidantov, ktoré vaša pleť miluje!

Múka a sladkosti nahrávajú zlej pleti

Nedávne štúdie skutočne ukázali, že potraviny s vysokým glykemickým indexom môžu akné zhoršiť.

Aby bola vaša pleť v pohode, dajte namiesto potravín s obsahom jednoduchých cukrov a bielej múky prednosť tým, ktoré obsahujú veľa vlákniny ako cereálie alebo strukoviny.

Morské plody môžu zhoršovať akné

Všeobecne sú morské ryby, kôrovce a mäkkýše súčasťou zdravej stravy. Avšak podľa dermatológa Neal B. Schultza z New Yorku obsahujú veľký podiel jódu. Jedálny lístok bohatý na tento minerál potom podľa neho môže prispievať k výskytu akné. Vysoká hladina jódu v krvi môže zapáliť pokožku, upchávať póry a spôsobiť výskyt červených fľakov na koži. Podľa doktora Schultza nie je však nutné vyškrtnúť morské plody z jedálnička úplne, ale ľuďom, ktorí sú náchylní na akné, odporúča znížiť ich konzumáciu.

Pitie veľkého množstva vody akné vyplaví

Ide o jeden z častých mýtov. Hydratácia je síce nevyhnutná pre zdravie celého organizmu a ani pleť nie je výnimkou. Zvýšený príjem vody vám ale póry nevyčistí.

Alkohol ako najväčší nepriateľ pleti

Účinok alkoholu na koži je pozoruhodný. Avšak v tom negatívnom slova zmysle. Alkohol totiž spôsobuje dehydratáciu a tento fakt by mal byť známy každému, kto si s obľubou dopraje pár pohárov. Alkoholom vysušená pleť je oveľa náchylnejšia k tvorbe vrások, šupinám a odlupovaniu. Okrem toho toxíny a voľné radikály vytvorené alkoholom vedú k poškodeniu kolagénu, čo vedie k vráskam a menej žiarivej pleti.

Mastné jedlá prispievajú k akné

Bežný mýtus súvisiaci s akné je, že mastnota na tanieri spôsobuje väčšiu produkciu mazu v póroch. Podľa odborníkov však medzi mastnými jedlami a akné neexistuje žiadna spojitosť. Strava s vysokým obsahom saturovaného tuku, ale môže podnietiť mikrozápalové procesy vo všetkých orgánoch tela vrátane kože. Skrátene možno teda povedať, že pizza a hranolky nespôsobia akné, ale umiernená konzumácia týchto pokrmov vašej pleti skôr prospeje.

Zdroj: pikant.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 5. mája 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.