Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kakao: Potrava bohov, ktorá bojuje s únavou a chráni vaše srdce!

reklama:
Kakao: Potrava bohov, ktorá bojuje s únavou a chráni vaše srdce!
Kakao: Potrava bohov, ktorá bojuje s únavou a chráni vaše srdce! Foto: www.freepik.com

Kakao, často označované za „potravu bohov“, predstavuje oveľa viac než len základnú surovinu pre naše obľúbené čokoládové pochúťky. Tento nápoj, ktorý sa kedysi pil iba na kráľovských dvoroch, je plný biologicky aktívnych látok, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na naše zdravie, od posilnenia srdca až po ochranu proti infekciám.

Švédsky prírodovedec Carl von Linné pomenoval kakaovník ako Theobroma Cacao, čo v preklade znamená „potrava bohov“. Podľa starovekých mýtov boli semienka kakaovníka zoslané na zem priamo z raja. Linné o kakau napísal: „Kakao je božský pokrm, ktorý posilňuje a pomáha bojovať proti únave. Po jeho požití môžu ľudia kráčať celý deň bez potreby iného jedla.“ Tento nápoj bol v aztéckej ríši vyhradený iba pre panovníkov, považovaných za božské bytosti.

Kakao obsahuje viac než tri stovky biologicky aktívnych zložiek. Medzi ne patria vitamíny a minerály, ktoré pomáhajú pri boji proti únave, horúčke, angíne, srdcových problémoch, anémii či tráviacich ťažkostiach. Hlavnou zložkou kakaa je theobromin, ktorý má diuretický účinok, podporuje prúdenie krvi cez obličky a pomáha pri infekčných ochoreniach. Theobromin tiež rozširuje dýchacie cesty, čo uľahčuje dýchanie pri nachladnutí alebo astme, a v menšej miere ako kofeín stimuluje centrálny nervový systém.

Flavonoidy, druh antioxidantov obsiahnutých v kakau, neutralizujú voľné kyslíkové radikály v tele, ktoré prispievajú k zápalovým stavom, ako sú napríklad zápaly kĺbov. Ďalej kakao obsahuje fenyletylamin, účinný pri depresiách, a hormón dobrou nálady – tryptofán.

Pitie kakaa môže pomáhať proti zubnému kazu, a to vďaka vyrovnávaniu kyslosti v ústach. Polyfenoly v kakau, podobne ako tie v zelenom čaji, poskytujú ochranu pred srdcovými chorobami a znižujú riziko infarktu, mŕtvice či srdečného kolapsu. Kakao tiež obsahuje minerály akohorčík, železo, chróm, mangán, zinok a meď, ktoré podporujú zdravie krvi a imunitného systému.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 8. apríla 2024
K téme

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.